Pšenica

Pšenica

Pšenica (Triticum aestivum) se u svetu u proizvodi na površinama koje variraju od 209 do 232 miliona hektara, odnosno od 560 do 676 miliona tona zrna. U Srbiji se pšenica gaji na površinama koje variraju od 460 do 600 hiljada hektara na kojima se proizvede do 2,3 miliona tona zrna pšenice. Čovek u daljim nastojanjima povećanja proizvodnje može da koristi dva faktora: sortu, kao biološko sredstvo i tehnologiju gajenja kao tehnološko rešenje koje omogućuje različit stepen ekspresije genetskog potencijala sorte. Zahvaljujući radu na oba sektora prosečni prinosi u svetu permanentno rastu od 2,3 t/ha u 1988. godini do 3,1 t/ha u 2008. godini. Kod nas je razlika još očiglednija pa se od 2,2 t/ha (1988.) došlo do 4,5 t/ha (2008.). Najraširenije su sorte ozime pšenice i ječma, dok se jare strnine gaje na 20% ukupnih površina.

U prodaji su najzastupljenije sorte Instituta za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad, zatim PKB Korporacije, KWS, a od 2009. godine, kompanija Agromarket je vlasnik 2 sorte – tritikala Rtanj i raži Šampion.

Jedan broj sorata se umnožava i dorađuje u doradnim centrima koja posluju u okviru Agromarket Grupe tj. u doradnim centrima “Agroseme” iz Kikinde, “Semenarstvo” u Šapcu i PD “Zaječar” iz Zaječara.

Institut za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad ove godine obeležio je 75 godina rada i nosilac je procesa selekcije i semenarenja strnih žita, kako u Srbiji, tako i na području ex Yu. U ponudi su brojne sorte ozime i jare pšenice, ječma, kao i žita specijalne namene (tritikale, spelt, durum, golozrni ovas i dr.).

U zajedničkoj ponudi Instituta NS i kompanije Agromarket mogu se naći sledeće sorte strnih žita:

  • Ozima pšenica – NS40S, Pobeda, Renesansa, Evropa 90, Ljiljana, Dragana, Simonida, Rapsodija, Arija, Milijana, Etida
  • Fakultativne i jare sorte pšenice – Nevesinjka, Nataša
  • Ozimi ječam – Nonius, Novosadski 737, Novosadski 525, Atlas, Somborac
  • Jari ječam – Pek, Viktor, Novosadski 448

Više informacija o NS selekcijama strnih žita može se dobiti na www.nsseme.com

Sortiment se poslednjih godina ubrzano menja, osvežava novim sortama kako iz domaće, još više iz inostrane selekcije. Ostvareni prinosi i kvalitet, kako u ogledima, tako ili još više sa proizvodnih površina ukazuju na izuzetnu adaptabilnost sorata kreiranih u Francuskoj, na približnim geografskim širinama. Upravo iz selecionih kuća “Momont” (distribucija KWS I Agromarket) i “Causade semences” (distrbucija Causade Srbija i Agromarket), dolaze 4 nove sorte koje sjedinjuju i prinos i kvalitet. Na linku OVDE se upoznajte sa njima