Ostala semena

Ostala semena

Kompanija Agromarket, kao vodeći distributer repromaterijala za poljoprivredne proizvođače nastoji da asortiman ponude proizvoda bude što veći. Ova ponuda je naročito izražena u ponudi semena povrća, semena i lukovica cveća i semena trava. Saradnja sa vodećim domaćim selekcionim kućama, kao i inostranim doprinosi upravo najvećem izboru, ovog, sve značajnijeg segmenta proizvodnje. Saradnja se odvija kako sa vodećom domaćom selekcionom kućom Institut NS, Centrom za povrtarstvo Smederevska Palanka, Centar za krmno bilje Kruševac, Semenarnacoop Novi Sad, Bioprodukt Čačak, tako i inostranim De Ree, Semenis, Nunhems, Rick Zwan i dr.

Institut za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad – u okviru Zavoda za povrtarstvo, selekcionisano je preko 50 sorti i hibrida povrća i cveća. Po kvalitetu i tražnji na tržištu izdvajaju se sorte paprika Matica, Atina, Amfora, paradajza Novosadski niski, Knjaz, Bačka, krastavac Tajfun, kupus Futoški, grašak Dunav i Tamiš, pasulj Zlatko, Dvadesetica, Sremac i dr.

Centar za povrtarstvo Smederevska Palanka osnovan je 1946. godine, a 1959. godine prerasta u Institut za povrtarstvo. Do sada je selekcionisano preko 100 sorata i hibrida 24 različitih povrtarskih vrsta, među kojima dominira paprika, paradajz, krastavac, grašak. Tako su u zajedničkoj ponudi Agromarket- Institut SP sorte paprika Duga bela, Župska rana, Mačvanka, Palanačka babura, Severija, Morava, sorte i hibridi paradajza Mi-10, Mi-13, Balkan, Lido, Jasenički jabučar, Adonis, krastavca Palanački kornišon, Sunčani potok, Delikates, graška Maja, Galija, Visak i dr.

Više informacija o sortimentu Centar za povrtarstvo iz Smederevske Palanke mogu se dobiti na  www.institut-palanka.co.rs

Centar za krmno bilje Kruševac – jedna od najstarijih selekcionih kuća na prostorima Srbije, osnovana 1884. godine, od 1932. priznata naučna institucija koja od 1961. godine posluje kao Institut - Centar za krmno bilje. Osnovna delatnost je selekcija i proizvodnja višegodišnjih leguminoza, trava, smeša i pčelarskih proizvoda. Do sada je iz ove kuće izašlo po 11 sorata višegodišnjih legumninoza i višegodišnjih trava, zatim različite kombinacije detelinsko-travnih i travnih smeša. Najraširenije sorte su svakako sorte lucerke K - 22 i K - 23, crvene deteline K - 17 i K - 32, žutog zvezdana K - 30, bele deteline K-33, kao i sorte ježevice, crvenog, livadskog i visokog vijuka, italijanskog, engleskog i francuskog ljulja i sorte majčeg repa.

Više informacija o selekcijama kruševačkog Centra za krmno bilje mogu se dobiti na www.ikbks.com

Kompanija De Ree iz Holandije jedna je od vodećih u proizvodnji lukovica cveća. Proizvodnju ostvaruje u staklenicima na površini od 46000 m2, a proizvode izvozi u preko 35 zemalja kako u Evropi, tako i u SAD i Japan.

Više informacija o ponudi lukovica cveća kompanije De Ree bilje mogu se dobiti na www.deree-holland.nl