CORAGEN – nezamenljiv kad je najteže

Štetni insekti u povrtarskoj i voćarskoj proizvodnji postali su problem broj jedan. Među njima svakako su najštetniji moljci, smotavci i mineri. Tuta absoluta u proizvodnji paradajza, Plutella maculipennis kupusni moljac, Phthorimae operculella krompirov moljac, Helicoverpa armigera pamukova sovica, štetočina paprike i paradajza su dominantni prouzrokovači šteta u ovim najznačajnijim povrtarskim kulturama, kao i Cydia pomonella jabukin smotavac, Cydia molesta breskvin smotavac, Lobesia botrana grožđani moljac su najštetniji insekti ovih najbitnijih voćarskih kultura.

Sve pobrojane štetočine imaju dve zajedničke karakteristike. Prva je da prouzrokuju ogromne, često i potpune štete u proizvodnji. Druga zajednička karakteristika je da imaju istog neprijatelja koji u potpunosti može da im stane na put a to je insekticid CORAGEN.

CORAGEN, aktivne materije hlorantraniliprol, je ubojito sredstvo koje dvojako deluje na ciljane organizme. Deluje kako ovicidno, tako i larvicidno. Zbog takvog svog delovanja pruža nam veliku prednost u suzbijanju pomenutih štetočina dajući nam prostor da u kritičnim trenucima „počistimo“ najveći deo populacije i prekinemo ciklus razvoja štetočine.

 

Ovo je posebno važno kod štetočina značajnih za povrtarstvo jer imaju veliki broj kratkih generacija i kod kojih je ključ uspeha u suzbijanju da im prekinemo životni ciklus i presečemo razvoj prisutne generacije. Upravo kod ovih štetočina CORAGEN je insekticid od velikog značaja jer kad god primetimo da gubimo korak sa štetočinama, on je taj koji preseca razvoj štetočine i priprema teren za druge insekticide koji će doći nakon njega.

Štetni insekti u voćarstvu tipa smotavaca imaju par generacija, često 3, ali činjenica da imaju malo generacija  ne znači da su manje opasni, već naprotiv. Ove štetočine prave nenormalno veliki pritisak u kratkom vremenskom periodu i zbog toga je prvi i osnovni i prvi tretman u cilju njihovog suzbijanja upravo CORAGEN.