CARPOVIRUSINE EVO 2

Klasa: Biopesticid

Aktivna materija: Virus granuloze jabukovog smotavca (CmGV) 1013 virusnih čestica /l, Cydia pomonella Granulosis Virus (CpGV); rod Granulovirus; Familija: Baculoviridae; izolat: Mexican isolate (CpGV – M)

Formulacija: SC – koncentrovana suspenzija

Pakovanje: 1 l

Proizvođač: Arysta Life Science

MBT: 10

Primena:

USEV / ZASAD KOLIČINA PRIMENE VREME PRIMENE
JABUKA 1,0 Tretirati pre početka ubušivanja gusenica u plodove. Stadijum primene: ВВСН 71 – 85. Za pravovremenu primenu treba pratiti let leptira

DELOVANJE: 

Virus granuloze jabukovog smotavca - Cp GV (Cydia pomonella Granulovirus) je prirodni neprijatelj jabukinog smotavca prvi puta izolovan u Meksiku 1962. god. Proizvod je nastao saradnjom kompanije Arysta LifeScience s francuskim Nacionalnim institutom za istraživanja u poljoprivredi. Deluje tako što virusne granule koje su rogutane od novorođene larve se hidrolizuju u larvi i virus ulazi u probavni sistem. Virusi se razmnožavaju u crevnom epitelu. Početno delovanje virusa uzrokuje da se larve ubrzo prestaju raniti i larva umire od trovanja.

 

SPEKTAR DELOVANJA: 

Jabukin smotavac (Cydia pomonella).

PREPORUKE I NAPOMENE: 

proizvod se koristi u sklopu integralne zaštite. Upotrebljen u povoljnim uslovima omogućuje vrlo efikasnu kontrolu suzbijanja mladih larvi na voću (jabuka, kruška) i jednako tako može dovesti do smanjenja populacije jabukinog smotavca Cydia pomonella. Carporirusine EVO 2 je poželjno koristiti u stadijumu mladih larvi jabučnog smotavca pre nego što one prodru u voće, u skladu s preporukama IPS za određeno područje. U toku godine na istoj povrišini preparat Carporirusine EVO 2 se može primeniti deset puta. Razmak između dve primene iznosi 10-12 dana bez obzira na broj sunčanih dana, odnosno izloženosti stabla suncu. Razmak između dve primene može biti i kraći u slučaju da padne 45 mm kiše pa je potrebno ponoviti tretiranje zbog spiranja sredstva.
Carporirusine EVO 2 se može koristiti na svim generacijama jabučnog smotavca. Ograničiti upotrebu na maksimalno dve uzastopne generacije. Carporirusine EVO 2 je kompatibilan s većinom fungicida, aficida i sintetičkih akaricida. Proizvod se ne sme mešati sa sumporom i alkalnim jedinjenjima. Mešanje proizvoda može dovesti do rizika po zdravlje i okolinu te je stoga potrebno prethodno konsultovati stručno lice, odnosno distributera. Carporirusine EVO 2 se može skladištiti tokom dužeg vremena u zamrzivaču (-18 °C) najmanje dve godine od datuma proizvodnje otisnutog na pakovanju. Preparat se može zamrzavati u više navrata. Izvan zamrzivača, Carporirusine EVO 2 se može čuvati 8 meseci u frižideru-hladnjaku ili u hladnoj prostoriji (+4 °C), ili 1 mesec na sobnoj
temperaturi koja ne prelazi 25 °C. Carporirusine EVO 2 je potrebno odmrznuti najkasnije jedan dan pre tretiranja. Odmrzavanje se obavezno mora odvijati na sobnoj temperaturi. Pre upotrebe, preparat dobro promućkati. Ostaviti netretirani pojas minimalne širine 5m. Utrošak vode je 1000 l/ha (odnosno 10 litara na 100 m²).