Inovacije u srpskoj poljoprivredi

Inovacije u srpskoj poljoprivredi 14.04.2020.

Usled situacije izazvane COVID 19 virusom, mnogo je vremena za razmišljanje o budućnosti poljoprivrede u Srbiji. Kao kompanija koja prati trendove na agrarnoj sceni, želeli smo da se osvrnemo na ovu temu i vidimo kakva je trenutna situacija u srpskoj poljoprivredi kada su inovacije u pitanju. 

Postoji uvreženo mišljenje da se poljoprivreda i poljoprivrednici sporo menjaju. Da li je to zaista tako?

Zamislite Srbiju u kojoj se nekada ručno kopao svaki pedalj zemlje. Zamislite stotine hiljada ljudi pod jarkim suncem kako uređuje svoje male parcele metar po metar. Danas naslednici onih starijih poljoprivrednika koriste potpuno nova oruđa u svom radu.

Ne pričamo o traktorima, već o navigaciji, dronovima, satelitskom snimanju...

Inovacijama koje menjaju poljoprivredu.

Kompanija Smart AG radi na autonomnom traktoru koji će samostalno izvršavati sve operacije. Proizvođač će davati instrukcije putem računara povezanog sa satelitom i GPS uređajima, a traktor će samostalno i savesno obavljati operacije.

Dronovi i pčele. Klima se menja i utiče na sve, pa i na pčele bez kojih nema života. Svaki plod koji se nađe na našoj trpezi, plod je ne samo rada proizvođača, već i vrednih pčela. Neke kompanije u svetu su u oglede uvele dronove koji oprašuju cvetove jabuka. I tu nije kraj, dronovi su ušli i u srpske njive. Trenutno rade aplikaciju pesticida, a sutra ko zna šta još...

Vertikalne farme. Ovaj sistem gajenja nije raširen u značajnoj meri, ali ga ne treba podceniti. Prostora je sve manje, pa i obradivog zemljišta, a ovaj sistem pruža efikasnost i profitabilnost. To znači održivu proizvodnju.

Sateliti. Danas moderan farmer koristi satelite u navođenju svojih traktora, ali mogućnosti su brojne. Zahvaljujući satelitskim snimcima moguće je odrediti vlažnost zemljišta, a zatim prilagoditi setvu uslovima na njivi. Moguće je i oceniti da li je biljka „gladna“, a onda odrediti koliko „hrane“ (đubriva) joj treba dati. Istom tehnologijom može se primetiti i prvi razvoj bolesti, a zatim pravovremeno zaštititi usev.

Automatizovana berba. Već uveliko se rade ogledi primene robota u berbi jagoda i jabuka. Senzori na robotu proveravaju boju ploda i ukoliko je on zreo, ruka robota ga ubira i pakuje u gajbicu. Ovi roboti su jako skupi, ali uskoro će se sigurno naći u širokoj primeni i doneće pravu revoluciju.

Možemo zaključiti da vera u našu poljoprivredu raste, a mnogi naši mladi poljoprivrednici već koriste neke od opisanih inovacija i tehnologija.

Više o inovacijama u svetu poljoprivrede i drugim aktuelnim temama sa agrarnih meridijana pročitajte u novom izdanju naše stručne revije Agrosvet ili pratite našu fejsbuk stranicu