Pretraži sajt
%
×
Makaze za šišanje ovaca Constanta 4

AKCIJA

 

Kupovinom artikla "Makaze za šišanje ovaca Constanta 4" koji je na akciji, dobijate mogućnost kupovine artikla Set noževa Wellington za 1 dinar

 

Blog
19.07.2023.

Najbolje aktivnosti za odmor sa decom na bazenu

Kreće letnji raspust i pored sve radosti zbog uspešnog završetka školske godine nameće se novo pitanje. Kako da deca na najbolji način provedu svoj letnji raspust? Ukoliko imate mogućnosti, vodite ih na bazen. Vreme će, umesto pored računara i telefona, provesti napolju, aktivni i srećni. I što je najvažnije, provešćete veoma kvalitetno vreme zajedno. 

Zašto decu treba voditi na bazen?

Decu odmalena treba navikavati na vodu i blizinu vode, a ukoliko ne živite na obali mora, bazen je savršeno mesto za to. Savladavanjem elemenata plutanja, plivanja i ronjenja znaće kako da se opuste u vodi, gradiće svoje samopouzdanje i učiće još jednu novu veštinu.

Svi znamo koliko je plivanje ali i sam boravak u vodi zdrav i koristan za kompletan organizam. Dok uče da plivaju, brčkaju oni su aktivni. Odlazak na bazen predstavlja sjajan način da dan provedete van kuće, zajedno sa svojom decom.

 

Čamci i dušeci

Ukoliko planirate aktivnosti na vodi sa svojim mališanima jedan od rekvizita koji vam mogu biti korisni u igri su i čamci i dušeci na naduvavanje. Možete ih koristiti podjednako i na bazenima gde, na primer možete organizovati trke čamaca bez vesla gde bi učesnici veslali snagom svojih ruku ili igra Zaljuljaj dušek u kojoj bi deca ljuljala dušeke svojih protivničkih igrača. Pobednik je onaj ko najduže izdrži na dušeku. 

Evo i još nekoliko predloga aktivnosti i igara koje su nezaobilazne ukoliko planirate da sa decom i prijateljima provedete dan na bazenu.

 

Aktivnosti u bazenu za mlađu decu

Kada ste sa vašim mališanima na bazenu sigurno nećete čuti poražavajuću rečenicu: „Dosadno mi je!!!“. Sledeće aktivnosti držaće pažnju vaše dece dok god budu boravili na bazenu na otvorenom, a nakon napornog dana ispunjenog sadržajem brzo će utonuti u san.

  • Plutajuća trka

Ova igra namenjena je i onoj deci koja se ne osećaju potpuno stabilna i opuštena u vodi. Postavite dete u gumu za plivanje ili mu namestite mišiće za plivanje. Odredite mesta početka i kraja trke. Dete će pokretom svojih nogu i ruku grabiti prostor ka cilju pokušavajući da ne izađe iz svoje zamišljene staze. Igra se može ponoviti bezbroj puta uz dodatak prepreka ili produženje staze.

  • Plesni izazov u bazenu

Ovo je sjajna aktivnost ukoliko u bazenu postoje uslovi da deca mogu da svojim stopalima pipnu dno bazena. Cilj igre je da mališani što uspešnije ponove pokrete pod vodom. Osoba koja zadaje pokrete trebalo bi da stoji izvan bazena. Još je interesantnija verzija igre koja će uključivati i muziku uz koju će se ponavljati pokreti.

  • Traženje blaga

Ovo je igra koja može da bude veoma interesantna deci koja vole da rone i borave duže u vodi i koja već znaju da plivaju. Cilj igre je da deca odaberu nekoliko predmeta, roditelji ih postave na dno bazena, a onda deca pokušavaju da ih nađu. Dete koje sakupi najveći broj predmeta postaje pobednik. Ova igra u bazenu pogodna je i za pojedinačno igranje ali, ukoliko igru u bazenu želi da igra više mališana, možete ih podeliti u grupe koje će se međusobno takmičiti u nalaženju blaga.   

  • Igra „Voda je lava“

Ova aktivnost sa decom veoma često se igra napolju na travi ili betonskom igralištu. Ali vrlo uspešno se može igrati i u bazenu uz određene izmene. Bazen u kome se bude organizovala ovakva aktivnost treba da bude dovoljno plitak kako bi deca mogla da stoje na dnu bez da im nivo vode u bazenu prelazi grudi. Za ovu igre biće vam potrebna i jedna lopta na naduvavanje. Poređajte decu u krug. Igra treba da počne kada neko od starijih sa ivice bazena ubaci loptu u centar kruga. Deca svojim dobacivanjem moraju da spreče da lopta upadne u lavu, odnosno u vodu. Takođe, ukoliko više dece želi da igra ovu igru možete ih podeliti u timove. Pobednik je tim koji najduže održi loptu u vazduhu.

 

 

Aktivnosti u bazenu za stariju decu

Može da se dogodi da starija deca neće želeti odmah da prihvate vašu ideju igranja u bazenu. Oni sebe smatraju za odrasle i može im na prvu loptu vaša ideja delovati detinjasto i nezrelo. Međutim ako im pokažete da je vama zabavno nema sumnje da će prihvatiti izazov.

  • Pronađi bocu

Za ovu aktivnost u bazenu veoma je vazno da pronađete bezbojnu staklenu flašu. naapunite je vodom i postavite na dno bazena. Ko prvi pronađe flašu, pobedio je. Iako vam se ova igra može učiniti veoma jednostavno, varate se. Trik je u tome što je boca bezbojna i zbog prelamanja svetlosti veoma teško se može da se detektuje u vodi.

  • Ajkule

Da bi ste se igrali „Ajkule“ neophodno je odabrati jedno dete iz grupe da glumi ajkulu dok će ostali biti plen. Dete koje glumi ajkulu staće ,na sred bazena a ostala deca će se poređati oko njega. Kada neko da znak da igra počinje svi koji nisu ajkule krenu da plivaju od ivice do ivice bazena, bez nekog reda. Kada Ajkula „uhvati“ neko dete ono napušta igru. 

  • Igra lopticama za stoni tenis

Za ovu aktivnost u bazenu biće vam potrebno oko dvadesetak loptica za stoni tenis i jedan vodootporni marker. Loptice obeležite redom brojevima 1, 2, 3, 4, …Tako obeležene loptice ubacite u bazen. Ukoliko više od dva deteta poželi da igra ovu igru, možete ih podeliti u dva tima. Kada se završi sakupljanje loptica svaki tim ili pojedinac sabira brojeve koji se nalaze na njegovim lopticama. Pojedinac ili tim koji sakupio najviše poena pobeđuje.

  • Skakanje u vodu

Ukoliko su vaša deca iskusni plivači i skakači ova igra će im se veoma svideti. Potreban vam je dovoljno dubok bazen i skakaonica. Skačite, ocenjujte stil skakanja, delite aplauze i na kraju pobeđuje onaj ko napravi najupečatljiviji skok. U ovo igri u bazenu najvažnija je bezbednost. Ukoliko vam se učini da izvođenje ove aktivnosti neće biti bezbedno za decu, odustanite.

  • Najjače noge

Kod ove igre morate da decu namestite jedne uz druge u položaju gde su im stopala okrenuta ka ivicama bazena. Na znak početka igre deca se istovremeno odbacuju nogama ka središnjem delu bazena. Pobednik je onaj ko se najdalje odbaci. 

  • Borba petlova

Ova igra u bazenu zahteva najmanje četvoro učesnika. Dvoje stoji na dnu bazena dok se ostatak ekipe penje na ramena igrača koji stoje. Deca koja su na ramenima imaju zadatak da odgurivanjem zbace svog protivnika koji je na suprotnim ramenima. Ko prvi padne u bazen, gubi. Dodatno se dobijaju poeni ukoliko se istovremeno obore i dete koje stoji na dnu bazena i dete koje je na ramenima.

Ovo su samo neki od predloga kako da na najlepši način provedete vreme na bazenu sa svojom decom, svojim prijateljima i njihovom decom. Pustite mašti na volju, izmišljajte svoje, porodične igre i aktivnosti u bazenu. Neka vaša deca rastu srećna i zadovoljna.