Pretraži sajt
%
×
Makaze za šišanje ovaca Constanta 4

AKCIJA

 

Kupovinom artikla "Makaze za šišanje ovaca Constanta 4" koji je na akciji, dobijate mogućnost kupovine artikla Set noževa Wellington za 1 dinar

 

Blog
14.08.2023.

Duvači i usisivači za lišće - kako odabrati pravi?

Malo ko može da kaže da uživa u čišćenju opalog lišća, grančica i sasušene trave u svom dvorištu ili prilazu. Duvači i usisivači za lišće ovaj posao mogu da skrate i učine ga čak i zabavnim.

Uključite vaš duvač za lišće, oduvajte lišće na jednu ili dve gomile i lako ćete kasnije te gomile pokupiti i rasporediti bilo za kompost, potpalu ili neku drugu svrhu.

Pojedini modeli poseduju i funkciju duvanja i funkciju usisavanja. U zavisnosti da li će vam to više odgovarati, lišće, granje i travu iz svog dvorišta možete i da usisate kao što usisavate prostor u svom domu ali i da izduvate.

U svakom slučaju, bilo da želite da izduvate lišće iz svog dvorišta ili vam više odgovara da ih usisate ovaj vrtni i baštenski alat biće vam neophodan naročito kada krenu jesenji meseci, lišće krene da opada, a vetar nanosi prašinu i prljavštinu.

 

Kako odabrati odgovarajući duvač i usisivač za lišće?

Duvači za lišće imaju ulogu da izduvavanjem vazduha i njegovim usmeravanjem sakupe lišće, granje, sasušenu travu i objedine ih na jednom mestu. Tako napravljene gomile lakše ćete kasnije moći da odložite na neko drugo mesto.

Usisivači za lišće funkcionišu poput kućnog usisivača, usisaju lišće, sitno granje, travu i uskladište ih u svoju kesu ili spremnik. Takođe, kada završite, kesu ili spremnik lako možete da istresete na mesto koje ste predvideli za odlaganje ove vrste otpada.

Na tržištu postoje:

 

Motorni duvači i usisivači za lišće

Kako mu samo ime kaže rad ovog vrtnog i baštenskog alata obezbeđuje benzinski motor. Benzinski motor u stvari obezbeđuje snagu kojom će se oduvati ili usisati lišće i ostali otpad.

Ukoliko imate veće dvorište, voćnjak ili više listopadnog drveća u bašti onda je motorni duvač/usisivač VIllager VBV 230 E pravi izbor za vas. Uz pomoć ovog duvača/usisivača na jednostavan i brz način uklonićete svo opalo lišće, travu i ostale prljavštine iz svog dvorišta ili sa svog prilaza. Ovaj model poseduje dvotaktni motor ukupne snage 0,7 kW i zapremine od 22,5 cm3. Ono što ga izdvaja je protok vazduha čija maksimalna vrednost može dostići čak 7,8 m3/min, dok je maksimalna vrednost izduvavanja 85 m/s.

Ono što je takođe važno kod ove vrste alata je i brzina kojom možete da iz režima izduvavanja pređete na režim usisavanja. Motorni duvač/usisivač VIllager VBV 230 E predstavlja odličan izbor jer pritiskom na jedno dugme kada izduvate lišće na određenu stranu, možete krenuti da ga usisavate. Kesa za sakupljanje ima maksimalnu zapreminu od 50l što je čini više nego dovoljnom za korišćenje u bašti, dvorištu, seoskom domaćinstvu.


Još jedan motorni duvač/usisivač koji se svojim kvalitetom i praktičnošću izdvaja je i motorni samohodni duvač/usisivač Villager VPTC 8520. Ovaj tip duvača/usisivača idealan je za održavanje većih dvorišta kao i manjih komercijalnih površina. Ovaj samohodni vrtni i baštenski alat pokreće motor od 140 cm3 zapremine i snage 2,12kW. Poseduje veliki impeler sa nazubljenim ivicama za maksimalno usisavanje i uništavanje otpada. Mogućnost podešavanja visine čini ovaj motorni duvač/usisivač pogodnim kako za tvrde tako i za travnate terene.

Ukoliko se opredelite za neke od modela motornih usisivača/duvalica imajte u vidu da pored pogonskog goriva morate uvek da imate i motorno ulje za podmazivanje kao četke za čišćenje kao i žičane četke.

 

Električni usisivači i duvači za lišće

Iako su možda motorni usisivači zastupljeniji na tržištu i imaju veću moć izduvavanja/usisavanja električni usisivači i duvači takođe imaju svoje prednosti.

Pre svega, u pitanju je težina. Električni duvači/ usisivači su manje težine i sa njima se može lakše manipulisati tokom rada. Još jedna osobina koja im daje prednost u odnosu na motorne modele je glasnoća. Električni modeli stvaraju manje buke i samim tim su pogodniji za korišćenje u gusto naseljenim mestima. I, svakako, manje zagađuju okolinu s obzirom da nema emitovanja izduvnih gasova.

Ako vam je potrebno da brzo i lako očistite lišće, grančice i ostalu prljavštinu iz svog dvorišta i sa travnatih površina, staza, terasa izbor pada na električni duvač/usisivač lišća Villager VEBV 3000. Sveden dizajn i težina od samo 4,8 kg omogućava veoma lako rukovanje ovim usisivačem/duvačem za lišće.

Ovaj vrtni i baštenski alat poseduje i integrisanu funkciju seckanja koja lišče i ostali sakupljeni materijal usitnjava na desetinu svoje prvobitne zapremine. Poseduje još i teleskopsku cev i grabulje.

 

Akumulatorski duvači i usisivači za lišće

Akumulatorski usisivači i duvači za lišće predstavljaju odličan izbor ukoliko iz nekog razloga ne možete ili ne želite da upotrebljavate prethodne dve vrste. Ukoliko se opredelite za ovu vrstu modela imajte na umu da uvek sa sobom ponesete još jednu rezervnu bateriju jer je okvirno vreme trajanja baterije oko pola sata. Takođe, ojačajte ruke i leđa jer zbog samog postojanja baterije težina akumulatorskih usisivača nešto je veća od prethodne dve grupe sličnog tipa.  

I još nekoliko saveta:

  • kada birate duvač/usisivač tražite modele koji imaju jednostavan prenos režima rada,

  • ukoliko odaberete modela sa većim kapacitetom kese ređe ćete je prazniti,

  • odredite količinu novca koji želite da potrošite na duvač/usisivač i držite se svog budžeta,

  • porazgovarajte sa nekim ko već koristi ovaj komad baštenskog alata i na osnovu iskustva napravite pravi izbor.