Pretraži sajt
Blog
15.08.2023.

Kako odabrati najbolji cepač za drva?

Grejete se na drva i svake godine imate isti problem. Pored svih poslova oko kuće i imanja jednostavno ne stižete da iscepate i spremite ogrev za zimu? Ukoliko ste potvrdno odgovorili onda je pravo vreme da nabavite svoj cepač za drva.

Ogrevno drvo vrlo brzo i efikasno može da se pripremi za zimu uz pomoć ove vrste vrtnog i baštenskog alata. Na tržištu se mogu naći cepači drva različitih dimenzija i snage koji su namenjeni cepanju drva različitih dužina i prečnika.

Da bi ste znali kako da odaberete najbolji cepač za drva koji ćete koristiti morate da steknete jasniju sliku o tome šta su zapravo cepači za drva i kako oni funkcionišu.

Šta su cepači za drva?

Cepači za drva predstavljaju vrstu vrtnog i baštenskog alata koji se koristi za cepanje drva u domaćinstvima, ali i u restoranima, pečenjarama, picerijama sa pećima na drva i slično.

Prema načinu napajanja cepači na drva se mogu podeliti na:

Kada je u pitanju električni cepač za drva njegova pogonska snaga dolazi priključenjem na električnu mrežu. U okviru cepača drva koji se napajaju strujom postoje monofarzni cepači drva i trofazni cepači drva. Za upotrebu monofaznih cepača sa monofaznim elektromotorom neophodan vam je priključak na 220 V. Za trofazni cepač sa trofaznim elektromotorom biće vam neophodan industrijski priključak na struju od 380 V. 

Motorni cepač za drva za svoj rad koristi motor na benzin ili dizel gorivo. Prednost motornih cepača je u tome što zbog posedovanja motora mogu da proizvedu veću snagu i samim tim budu efikasniji u radu. Takođe može se koristiti praktično na svakom mestu jer nije vezan za izvor napajanja nikakvom fizičkom vezom. Pogodan je za korišćenje na mestima gde ne postoji izvor električne energije. 


Prema načinu rada cepači za drva se mogu podeliti na:

  • vertikalne cepače za drva i

  • horizontalne cepače za drva.

Cepači za drva koji se najčešće koriste su vertikalni cepači drva. Kod ovih vrsta uređaja drvo je vertikalno postavljeno na postolje koje je podesivo po visini dok nož za rezanje kroz drvo prodire odozgo. Određeni modeli vertikalnih cepača za drva su opremljeni dodacima koji imaju mogućnost da podignu teže i duže komade debla čija dužina ide i preko 1m.

Horizontalni cepači drva rade tako što vrše pritisak na komad stabla koji je postavljen u kanalu i gura ga uz klin za cepanje. Isečeni komadi drveta pomoću klizača padaju u kolica ili ostaju u kanalu. Kod horizontalnih cepača morate da podignete komad drveta i pravilno ga postavite u kanal. Dužina komada drveta koji se može pocepati u ovakvom cepaču je oko 50 cm.

Najbolji cepači za drva

Nećete više morati da zovete komšiju ili plaćate dodatno ljudsku snagu za cepanje drva i njihovu pripremu za hladne jesenje i zimske dane. Nabavite svoj cepač za drva i završite posao za jedan dan.

Kada budete birali cepače obratite pažnju, pre svega, na njihovu maksimalnu snagu. Povedite računa i o maksimalnoj dužini cepanja kao i o dužini ose pokretne sekire.

Evo nekoliko modela cepača za drva kao i njihove propratne opreme koji treba da se nađu u vašoj zbirci vrtnog i baštenskog alata.

Električni vertikalni cepač drva Villager LS 7T predstavlja izuzetno praktičan komad alata sa silom cepanja od 7 t. Poseduje monofazni motor priključne snage 3000 W. Postavljeno ravno sečivo se kreće gore dole brzinama od 3,6 cm/s / 1,6 cm/s. Kapacitet cepača je 55 cm i može da prihvati prečnik trupca od 8 do 30 cm. Sjajan je izbor za restorane ili picerije kojima drvo za grejanje peći treba preko cele godine.

Električni horizontalni cepač drva Villager HLS 44T je odličan izbor ukoliko želite da cepate manje trupce ili debla. Sastoji se iz pogonskog agregata, hidraulične pumpe i cilindra, razvodnog ventila i rama cepača. Radi sa monofaznim motorom priključne snage 1500 W, a sila cepanja iznosi 4 t. Predstavlja odličan izbor za domaćinstvo koje se greje na drva.

U zavisnosti od vrste cepača za koji se opredelite i njegove snage ne bi bilo loše nabaviti i nosače cepača poput nosač cepača Villager HLS 44 T, kao i rezervne delove poput nož krstasti LS 7 T, nož krstasti 8T, krstasti nož za HLS 5T/55T.

Rad vertikalnog motornog cepača drva PLS 10 T- 2019 zasniva se na hidrauličnoj pumpi koja pokreće elektromotor. Pritisak ulja obezbeđuje linijsko kretanje noža koji ima svrhu cepanja drva. Poseduje izuzetan hidraulični sistem koji omogućava najviši stepen snage. Sa snagom motora od 4,1 kW i silom cepanja od čak 10 t ovakav hidraulični sistem obezbeđuje kontinuirani rad bez pregrevanja. Ovakva snažna i izdržljiva mašina neophodna je profesionalcima i većim imanjima ili farmama.

Za koji god cepač za drva da se opredelite neka vam bezbednost tokom rada sa ovako moćnim i snažnim alatima bude na prvom mestu.