Pretraži sajt
%
×
PRAZNIK RADA I VASKRŠNJI PRAZNICI

Poštovani kupci,

Kompanija Agromarket u periodu od 01.05. do 07.05. neće vršiti distribuciju robe zbog praznika.

Poručena roba u tom periodu biće na isporuci od 07.05.

Hvala

 

Blog
16.08.2023.

Seckalice i drobilice - savršeni alat za usitnjavanje biomase

Imate dosta drvene vegetacije u dvorištu ili voćnjak koji stalno mora da se orezuje? Onda su seckalice i drobilice vrtni i baštenski alat koji jednostavno morate da imate.

Seckalice za grane i drobilice predstavljaju jedan od najkorisnijih alata koji se koristi u bašti, voćnjaku, vinogradu, ili imanju.

Bilo da su male ili velike, vaše zelene oaze predstavljaju nepresušan izvor biomase. Ova biomasa se preradom u seckalicama i drobilicama za grane može usitniti i dalje koristiti za različite namene. Na primer, tako usitnjene grane možete koristiti kao kompost. Pomešajte prerađene drvene delove sa organskim kuhinjskim otpadom i dobićete najkvalitetniji kompost za vaš povrtnjak ili cveće.

Ukoliko grančice koje su prethodno usitnjene u seckalici za grane pomešate sa opalim lišćem dobićete odličnu izolaciju koja će preko zime štititi i grejati delove korena i stabla odraslih biljaka. Taninska kiselina koja ulazi u sastav ove mase ima mogućnost i da zaštiti biljku od korova i napada određenih mikoorganizama.

Vrste drobilica i seckalica za grane

Na tržištu postoje različiti modeli seckalica i drobilica za granje koji se mogu podeliti prema nameni, kapacitetu, snazi, dimenzijama, izvoru napajanja, načinu rada.

Najčešće ih razlikujemo prema načinu napajanja pa tako postoji sledeća podela:

Električne seckalice i drobilice

Električne seckalice i drobilice za grane, kako im i samo ime kaže, za izvor napajanja koriste električnu energiju. U većini slučajeva su lakše i nešto manje snage u odnosu na benzinske seckalice što ih čini odličnim za seckanje i drobljenje grančica u manjim vrtovima, voćnjacima, baštama i slično. Na takvim mestima nema puno otpada ove vrste, a i granje je manjeg obima.

Električna seckalica koja je veoma pogodna za usitnjavanje organskog otpada i veoma praktična za upotrebu u baštama i dvorištima je električna seckalica AGM AS 2520. Poseduje kapacitet vreće od 45 l dok gornji rezervoar može da prihvati grane do 45 mm u prečniku. Veoma je praktična jer poseduje telo koje može da se rotira i otvara te je čišćenje znatno olakšano.

Još jedna električna drobilica koja nalazi široku primenu u domaćinstvima je i električna seckalica za grane Villager VC 2500. Ovu vrstu vrtnog i baštenskog alata odlikuje zapremina sakupljača od 50l i kapacitet centralnog sekača od 40mm. Ova električna seckalica i drobilica ima široku primenu u procesu usitnjavanja i obrade biomase koja podrazumeva biljke.

Motorna (benzinska) seckalica i drobilica za grane

Motorna drobilica za grane ima pogon sa unutrašnjim sagorevanjem i većeg je kapaciteta i snage. Još jedna prednost benzinskih seckalica za grane- nisu vezane za izvor napajanja i mogu se pomerati bez bilo kakvih prepreka sa jednog mesta na drugo.

Savršene su za velike bašte, imanja, vrtove pa i stolarske radionice jer imaju pristup mestima bez električne energije, a i snaga motora im je veća.

Iz široke ponude motornih seckalica i drobilica izdvaja se motorna seckalica za grane Villager VPC 250 S. Ova električna seckalica robusne konstrukcije poseduje snagu motora od 4.1 kW sa brojem obrtaja od čak 3600 rpm. Predstavlja odličan izbora kada su u pitanju uništavanja velike količine organskog drvenog otpada jer poseduje dva sekača. Centralni sekač kapaciteta 12mm i bočni sekač kapaciteta 76mm. I pored svoje težine izuzetno je zgodna za rukovanje jer poseduje polugu za transport i upravljanje.

 

Motorna seckalica za grane Villager VPC 160 L takođe predstavlja odličan izbor kada su benzinske seckalice za grane u pitanju. Poseduje motor snage 2,7 kW čija zapremina iznosi 159 cm3. Sa bojem obrtaja od 3600 rpm i rezervoarom goriva zapremine 1,2 l dobro će poslužiti prilikom obavljanja poslova usitnjavanja drvenog otpada na mestima gde nema električne energije.

Bilo da se odlučite za električne ili motorne modele seckalica i drobilica u osnovi, rad sa njima je isti i upotreba je veoma jednostavna. U levak koji se nalazi na gornjoj strani drobilice ubacuju se grane i ostali drveni materijal i organski otpad. Taj materijal se pomoću mehanizma zupčanika usitnjava i na drugom, donjem kraju posle nekoliko trenutaka izlazi usitnjeni drveni otpad. Većina modela poseduje i vreće koje će poslužiti za sakupljanje ove biomase i njeno skladištenje radi dalje upotrebe.