Pretraži sajt
%
×
Makaze za šišanje ovaca Constanta 4

AKCIJA

 

Kupovinom artikla "Makaze za šišanje ovaca Constanta 4" koji je na akciji, dobijate mogućnost kupovine artikla Set noževa Wellington za 1 dinar

 

Blog
02.03.2024.

Vaš prolećni vodič za kupovinu kosilice za travu.

 

Proleće je vreme kada se priroda budi i prikazuje svoju punu lepotu, a vaš travnjak u dvorištu ili bašti postaje epicentar porodičnih okupljanja i aktivnosti na otvorenom. Ali, da biste uživali u savršeno pokošenom travnjaku tokom cele sezone, neophodna vam je prava kosilica za travu.

 

Vrste kosilica

Kosilice za travu se mogu razlikovati prema različitim kriterijumima. Najčešće podela je prema vrsti pogona, odnosno pogonskog goriva koje obezbeđuje snagu. Mogu se podeliti i prema vrsti terena na kome planirate da je koristite kao i prema načinu rada.

Evo nekoliko osnovnih vrsta kosilica za travu i njihovih karakteristika i namena.

Električne kosilice

Električne kosilice su pogodne na manjim i srednjim površinama, a njihova glavna prednost u odnosu na ostale vrste kosačica je u veoma niskoj emisiji buke. Praktične su, lagane i kompaktne i veoma se jednostavno skladište pa predstavljaju idealan izbor za korišćenje u urbanim sredinama.

 

Snagu im daje električni motor koji se napaja preko električnog kabla. Ukoliko se odlučite za električnu kosilicu za travu koja se napaja kablom obavezno uzmite u obzir površinu dvorišta i dužinu kabala, ali i eventualne prepreke koje se nalaze na samom travnjaku.

Pri korišćenju električnih kosilica bilo koje vrste nema izduvnih gasova i smanjen je nivo buke. Pogodne su za manje do srednje zahtevne travnjake i gradsku sredinu.

Motorne kosilice

Iako sve kosilice poseduju motor, kada se kaže motorna kosilica najčešće se misli na benzinske kosilice, tačnije na one modele čiji motor pokreće gorivo. Ova vrsta kosilica je veoma zastupljena i popularna jer je pogodna za košenje terena većih površina, a u zavisnosti od vrste njom se može kositi i nisko drvenasto rastinje i slično.

Motorne kosilice pokreću benzinski motori koji u većini slučajeva nude veću snagu u poređenju sa ostalim električnim alternativama. Mogu biti ručne ili traktorske.

Prednost joj je u snazi pa je pogodna za košenje velikih površina. Rad joj je ograničen samo zapreminom rezervoara.

Akumulatorske kosilice

Ukoliko želite slobodu kretanja prilikom košenja, bez određene putanje, onda su akumulatorske kosilice za travu pravi izbor za vas. Kada travnjak bude spreman za košenje, napunite bateriju i krenite sa košenjem.

Kao i električne kosačice i ovi modeli predstavljaju odličan izbor kada su gradske dvorišta u pitanju. Ovi modeli kosilica su jednostavni za korišćenje i imaju veliki izbor opcija kada je košenje u pitanju.

Prednost joj je u potpunoj autonomiji u radu. Jedino treba voditi računa o tome da je baterija potpuno puna pre nego što se krene sa radom.

Odaberite idealnu kosilicu za sve vaše potrebe

Biranje kosačice nije ni malo lak posao. U sledećim redovima nudimo vam neke od osnovnih elemenata na osnovu kojih ćete moći da odaberete kosilicu baš za vas.

Vrsta kosilica za travu

U odnosu na način rada postoje tri vrste kosilica:

Ukoliko imate manji travnjak u dvorištu, bašti ili okućnicu koju želite da održavate sami, ručne kosilice će biti vaš izbor. Ako želite da pokosite veću površinu za koju je neophodna mnogo veća izdržljivost i snaga kosilice, odlučićete se za traktorske kosilice.

Ona će vam u velikoj meri uštedeti i vreme i smanjiti napor. Za ljubitelje tehnologija i sve one koji bi da automatizuju proces košenja, tu su robotske kosilice.

Tip travnjaka

Vrstu i tip travnjaka kao i teren koji planirate da kosite u velikoj meri odlučuje o izboru najpogodnije kosilice. Da li imate mali dvorišni travnjak ili veliko imanje? Da li je teren ravan ili nagnut? Odgovori na ova pitanja pomoći će vam da odredite da li vam je potrebna manja kosilica za ravan teren ili možda nešto sa jačim motorom i pogonom za manje pristupačne terene.

Snaga i performanse kosilice

Različite kosilice imaju različite snage motora. Veća snaga motora biće potrebna za gustu travu ili neravan teren. Takođe, obratite pažnju na širinu sečenja - veća širina će vam omogućiti da brže završite posao na većim površinama.

Praktične dodatne funkcije

Raspitajte se o dodatnim funkcijama koje vam mogu olakšati rad i košenje. To mogu biti funkcije kao što su košenje unazad, podešavanje visine sečenja, sakupljanje trave.

Održavanje i servisiranje kosilice za travu

Kada krenete u kupovinu kosilice ne zaboravite da se informišete i o održavanju. Kako je pravilno očistiti i servisirati? Gde se mogu kupiti rezervni delovi? Ovo su važni faktori koji će u velikoj meri uticati na dug radni vek vaše kosilice.

Nadamo se da će vam ovaj vodič olakšati proces odabira idealne kosilice za vaše prolećne avanture na travnjaku. Uživajte u sunčanim danima i savršeno pokošenom zelenilu! Za više informacija pročitajte šta sve treba da znate pre nego što kupite kosilicu za travu.