Pretraži sajt
%
×
Makaze za šišanje ovaca Constanta 4

AKCIJA

 

Kupovinom artikla "Makaze za šišanje ovaca Constanta 4" koji je na akciji, dobijate mogućnost kupovine artikla Set noževa Wellington za 1 dinar

 

Blog
02.03.2024.

Vrste trimera za travu i saveti za odabir pravog modela.

Ukoliko želite da vaše dvorište, voćnjak, vinograd ili ostali travnati delovi budu negovani, uredni i podšišani, onda je trimer za travu pravi baštenski alat za vas.

Praktičnost trimera se, pre svega, ogleda u njihovoj mobilnosti. Veoma su jednostavni za korišćenje i manji su od kosilica pa zahtevaju i manje mesta prilikom skladištenja. Ono u čemu su se trimeri najbolje pokazali jeste sređivanje i košenje manjih dvorišta kao i voćnjaka, vinograda i bašti koje su prožete preprekama u vidu stabala, saksija žardinjera i slično. Takođe, trimeri su odličan izbor i za dvorišta ili bašte koje su pod nagibom kao i za delove zelenih površina koje su teško zarasle u korov.

U nastavku pročitajte koje sve vrste trimera za travu postoje i koji bi to model odgovarao svim vašim potrebama.

Vrste trimera za košenje trave

Danas se na tržištu mogu pronaći različite vrste ovog vrtnog i baštenskog alata. U zavisnosti od posla, veličine i vrste terena, načina skladištenja ali i od snage trimera, oblika, dužine i oblika noževa kao i mogućnosti nadogradnje dodatnom opremom i delovima, odabraćete adekvatni model.

Na raspolaganju su vam:

Kada odabrati motorni trimer za travu?

Motorni trimeri za travu predstavljaju najčešći izbor kupaca. Jak dvotaktni motor kome napajanje obezbeđuje mešavina benzina i ulja, omogućava korišćenje ove vrste trimera na gotovo svim travnatim površinama. 

Ovaj izuzetno moćan baštenski alat veoma uspešno obavlja poslove sređivanja i košenja dvorišta. Često se koriste i za uklanjanje tanjih i manjih drvenastih tvorevina poput žbunja i slično.

Njihovi pogonsku snagu obezbeđuje mešavina benzina i ulja i mogu vam biti u funkciji dok god se ne potroši gorivo iz rezervoara. Veoma su otporni na kvarove pa su zbog toga odličan izbor ukoliko planirate često da koristite trimere. Neophodno je povremeno čišćenje filtera, zamena svećica te provera motora kako bi rad ovog alata bio što efikasniji.

Koje su prednosti električnog trimera za travu?

Dvoumite se koju vrstu trimera da kupite? Električni trimeri za travu biće sjajno rešenje ukoliko imate manje dvorište i planirate češće da koristite ovu vrstu alata. Osim niže cene, lakšeg održavanja i tihog režima rada, prednost ovih trimera je i u tome što su lakši pa je njihovo korišćenje znatno jednostavnije. Za rad sa njima nije potrebna fizička snaga kao ni prethodno iskustvo.

Jedina situacija u kojoj se ne preporučuje korišćenje električnog trimera za travu je kada niste u prilici da obezbedite izvor električne struje koji je dovoljno blizu kako se kabl ne bi bespotrebno natezao.

Bez obzira za koji se model opredelite, kupovinom električnog trimera za travu dobićete efikasan alat kojim ćete jednostavno i lako kositi sve travnate površine u svom dvorištu, voćnjaku, vinogradu.

Akumulatorski trimeri- jednostavno rešenje bez ograničenja

Ukoliko želite da svojim trimerom priđete svakom delu dvorišta bez bojazni da li kabl doseže do tog mesta ili ne, onda je akumulatorski trimer pravo rešenje za vas.

Pogonsku snagu akumulatorski odnosno baterijski trimer crpi iz svoje baterije, tačnije svog autonomnog izvora napajanja. 

Kako odabrati odgovarajući trimer za travu?

Ukoliko želite da kupite trimer za travu a niste sigurni koja bi vam vrsta najviše odgovarala, evo nekoliko pitanja čiji će vas odgovori odvesti do savršenog modela.

Vrsta i veličina dvorišta?

Ukoliko imate veliko dvorište sa dosta zelenih površina, onda bi vaš izbor trebalo da budu motorni trimeri. On je zgodan i veoma se dobro pokazuje na svim vrstama travnatih površina, a neretko se koristi i za orezivanje niskih žbunova i rastinja.

Za manja dvorišta preporučuju se električni trimeri. Da li ćete se opredeliti za model sa kablom ili akumulatorski trimer zavisiće, pre svega, od blizine i dostupnosti izvora električne energije.

Količina prepreka u dvorištu?

U zavisnosti da li vam je dvorište potpuno prekriveno travom ili u dvorištu imate posađena stabla, postavljenje saksije, žardinjere ili ljuljaške zavisiće i izbor trimera. Ukoliko vam je dvorište puno prepreka ne bi bilo loše da se opredelite za motorni trimer ili akumulatorski.

Težina trimera?

Kada odaberete željeni model trimera obavezno obratite pažnju i na njegovu težinu. Ukoliko odaberete trimer koji će vam biti pretežak nećete moći efikasno da obavljate košenje. Takođe, obratite pažnju i na veličinu. Ergonomski modeli olakšavaju držanje trimera pod pravim uglom pa nećete morati stalno da mu podešavate položaj.

Vrsta glava za košenje?

Pri izboru trimera obratite pažnju i na vrstu glava za košenje trave. Svi modeli trimera za košenje trave mogu da prihvate i poseduju glavu sa najlonskom strunom. Glave sa najlonskom strunom su idealne za teže dostupna mesta kao što je prostor oko zida, stabla, stubića i slično.

Pored svih ovih karakteristika obratite pažnju i na: snagu motora, broj obrtaja u minuti, debljini niti strune, vrsti noževa, zapremini rezervoara i slično. 

Pročitajte više o tome kako da vam trimer za travu što duže traje.