Pretraži sajt
%
×
Makaze za šišanje ovaca Constanta 4

AKCIJA

 

Kupovinom artikla "Makaze za šišanje ovaca Constanta 4" koji je na akciji, dobijate mogućnost kupovine artikla Set noževa Wellington za 1 dinar

 

Blog
02.03.2024.

Kako da vam trimer za travu što duže traje?

Osim što će produžiti radni vek vašeg trimera za travu, redovno i pravilno održavanje utiče i na sam kvalitet rada, kao i na brzinu obavljenog posla. 

Ukoliko sami kosite i sređujete svoju baštu i dvorište, onda trimer za travu spada u vrtni i baštenski alat koji obavezno morate imati. Pravilnom upotrebom kao i redovnim održavanjem, trimer za travu biće više nego isplativa investicija.  

Kako da produžite životni vek svom trimeru i kako da vam on pruži maksimum svoje efikasnosti? Pročitajte u sledećim redovima.

Redovno održavanje trimera

Kao i svim ostalim alatima, tako i trimerima za travu, neophodno je redovno održavanje. U zavisnosti da li se opredeljujete za motorni, električni ili akumulatorski trimer i održavanje će se razlikovati.

Ono što je zajedničko svim ovim modelima kada je pravilno i redovno održavanje u pitanju je, pre svega:

  • Redovno čišćenje trimera posle svake upotrebe - kada završite sa košenjem pažljivo uklonite sve ostatke trave, grančica, prašine i ostalih ostataka sa noževa i struna. Dobro očistite i spoljašnji deo trimera od blata i nečistoća jer one često sadrže vlagu koja može da izazove koroziju.

  • Proverite oštrinu noževa i celovitost struna - pre početka košenja trimerom proverite noževe i njihovu oštrinu. Ukoliko trimer poseduje strune obavezno proverite i, ukoliko je potrebno, zamenite potrošene ili otupele delove pre početka rada.

  • Održavajte i servisirajte delove - ova preporuka naročito važi za motorne trimere koji imaju nešto više delova o kojima treba povesti računa i koji moraju redovno da se servisiraju i menjaju.

Pravilno skladištenje

U mesecima kada ih ne koristite, trimere treba čuvati na suvom i čistom mestu kako bi se sprečila površinska korozija ali i prodor vlage u unutrašnjost samog trimera.

Spoljašnji delovi određenih modela trimera za travu poseduju i plastične delove pa zbog toga nije poželjno čuvati trimer na mestima koja su direktno izložena suncu duže vreme.

Pravilno korišćenje trimera

Ukoliko je vaš trimer nešto slabije snage i nije predviđen za košenje guste trave, korova ili grmlja nemojte ga koristiti u te svrhe.

Za pravilno korišćenje neophodno će biti da prema tipu trave ili površini koju kosite podesite visinu košenja. Pravilnim podešavanjem visine smanjujete opterećenje motora i produžavate život sečivima.

Zamena dotrajalih delova

Prilikom korišćenja trimera za travu, redovno proveravajte i pratite znakove habanja ili oštećenja zamenskih delova poput: noževa, zupčanika, kaiševa, struna, baterija ali i svih ostalih delova.

Pre početka rada obavezno proverite sve šrafove, vijke, navrtke. Zategnite ih ukoliko je potrebno. Tokom rada trimera stvaraju se vibracije čije delovanje može da olabavi i otpusti sve ove spojne delove.

Pravilno sipanje i dopuna goriva

Vaš motorni trimer pokreće se i radi snagom koju dobija iz benzina ili neke druge mešavine goriva. Iz tog razloga je neophodno koristiti čisto i sveže gorivo.

Takođe treba poštovati ograničenje u količini goriva koja se sipa u rezervoar. Ukoliko dospete više ili manje od propisane količine, može doći do oštećenja motora.

Pre nego što uskladištite svoj trimer obavezno ispraznite rezervoar. Ukoliko ostavite gorivo u rezervoaru trimera mogu se stvoriti naslage koje će blokirati rad motora.

Prateći ove savete, osim što ćete produžiti rad svog trimera za travu učinićete ga efikasnijim i funkcionalnijim.