Pretraži sajt
%
×
Makaze za šišanje ovaca Constanta 4

AKCIJA

 

Kupovinom artikla "Makaze za šišanje ovaca Constanta 4" koji je na akciji, dobijate mogućnost kupovine artikla Set noževa Wellington za 1 dinar

 

Blog
12.03.2024.

Održavanje baštenskog nameštaja – saveti i preporuke

Dolaze topliji dani i pravo je vreme da većinu aktivnosti preselite na otvoren prostor u dvorišta, bašte, na terase.

Uz pretpostavku da ste već opremili svoje dvorište ili terasu odgovarajućim baštenskim nameštajem i da već polako možete da počnete sa uživanjem, predstavljamo vam nekoliko saveta i preporuka kako da vam taj isti nameštaj što duže traje.

Bilo da se radi o baštenskim setovima ili su u pitanju pojedinačni elementi poput baštenske fotelje, baštenske stolice ili stola, ljuljaške ili suncobrana, njihova nega i održavanje prvenstveno će zavisiti od materijala od kojih su sačinjeni.

Baštenski nameštaj - lak i jednostavan za održavanje

Ukoliko nemate mnogo vremena da se posvetite sređivanju i održavanju dvorišnog nameštaja, onda su nameštaj od ratana (PVC ratana), nameštaj od plastike i nameštaj od metala pravi izbor za vas.

Nameštaj od ratana

Kada govorimo o nameštaju od ratana, u najvećem broju slučajeva se radi o veštačkom ili pvc ratanu. Nameštaj od ratana je postao popularan u poslednje vreme zbog svoje praktičnosti i jednostavnosti održavanja.

Ova vrsta materijala se veoma lepo oblikuje i od njega se može izrađivati nameštaj u najrazličitijim oblicima i bojama.

Ovaj nameštaj je veoma jednostavan za održavanje. Prašinu i mrlju koje nastaju usled korišćenja uklonićete lako mlazom vode ili natopljenom pamučnom krpom, sunđerom i tečnim deterdžentom. Zaprljane površine sa istrajnijim mrljama uklonićete jačim trljanjem, slabije do srednje abrazivnim površinama sunđera.

Ukoliko vam se dogodi da se neka nit ili trakica ratana izvuče, pokušajte da je odmah vratite na mesto i zalepite odgovarajućim lepkom. 

Kada se sezona boravka u dvorištu završi, svoj nameštaj od ratana, ukoliko ste u prilici, unesite u garažu ili podrum. Ukoliko nemate uslova, dovoljno je samo da ga pokrijete adekvatnom presvlakom ili folijom.

Drveni nameštaj za baštu

Drveni nameštaj gde god da se nalazi prostoru daje jedan jedinstveni šarm. Ukoliko ste ljubitelj stilova koji se naslanjaju na prirodu, onda je ovo pravi izbor za vas.

Bilo da imate terasu ili prostrano dvorište, ukoliko budete poželeli da ih opremite baštenskim nameštajem od drveta - evo nekoliko saveta za održavanje:

  • Pre bilo kakve upotrebe poželjno je drveni nameštaj premazati odgovarajućim sredstvima za zaštitu.

  • Premazivanje drveta odgovarajućim uljem prvenstveno radi zaštite od vlage treba praktikovati dva do tri puta tokom leta i makar jednom u toku zime kada se drveni baštenski nameštaj ne koristi.

  • I baš u tim mesecima kada se ne koristi, ukoliko niste u prilici da sklonite garnituru, obavezno je prekrijte i dobro zaštiti od vlage i niskih temperatura koje ne prijaju drvenom nameštaju.

  • Ukoliko se na drvenom nameštaju nahvata prašina, prljavština i slično, za čišćenje će vam biti dovoljna pamučna krpa, topla voda, a za malo jače prljavštine, rastvor blagog deterdženta.

Nameštaj od plastike

Nameštaj od plastike za dvorište ili terasu je veoma praktičan, naročito kada je održavanje u pitanju. Dovoljno je samo da ga operete vodom i ostavite da se prirodno osuši na vazduhu. Zbog svoje strukture i izloženosti spoljašnjim uticajima, na određenim modelima plastičnog nameštaja se može pojaviti buđ. Kada je uočite nanesite odgovarajuće sredstvo, ostavite da deluje, isperite i dobro osušite.

.

Metalni nameštaj za dvorište

Metalni baštenski nameštaj je izuzetno otporan na spoljašnje uticaje. Redovno održavanje i čišćenje podrazumeva uklanjanje nečistoća i prljavština. Ono od čega metalni nameštaj treba zaštititi je vlaga. Ukoliko se i pojavi rđa potrebno je uklanjanje odgovarajućim sredstvima.

Kada kupite metalni baštenski nameštaj, on je već premazan zaštitnim slojem protiv korozije. Ali vremenom se ovaj sloj skida pa je neophodno obnoviti ga s vremena na vreme.  

Suncobrani i tende, jastuci za sedenje, jastuci za ljuljaške

Kada su u pitanju ovi komadi baštenskog nameštaja, njihovo održavanje zahteva pravilno odlaganje kada se ne koriste i redovno čišćenje i pranje kada su u upotrebi. Jastuci za sedenje i jastuci za ljuljaške su uglavnom presvučeni materijalima koji se lako čiste i brzo suše.

Suncobrani i tende se okvirno čiste jednom godišnje. Kada se završi sezona korišćenja detaljno se očiste, spakuju u svoje navlake i odlože do sledeće sezone na suvo i tamno mesto.

 

Ako još uvek niste nabavili baštenski nameštaj, vreme je da Stvorite svoju oazu mira na otvorenom – odaberite najbolji baštenski nameštaj.