Pretraži sajt
%
×
PRAZNIK RADA I VASKRŠNJI PRAZNICI

Poštovani kupci,

Kompanija Agromarket u periodu od 01.05. do 07.05. neće vršiti distribuciju robe zbog praznika.

Poručena roba u tom periodu biće na isporuci od 07.05.

Hvala

 

Blog
24.08.2023.

Šta treba imati u vidu prilikom kupovine lančane testere?

Želite da kupite lančanu testeru ali niste sigurni koji bi vam model najviše ogovarao? Ukoliko već imate iskustva sa korišćenjem ove vrste alata onda vam neće biti teško da se opredelite za adekvatan model. Ali ukoliko nikada do sad niste koristili testeru ili planirate da promenite njenu namenu onda smo sigurni da će vam sledeći redovi pomoći da napravite pravi izbor.

Lančanu testeru nećete kupovati tako često i iz tog razloga je neophodno da pre obavljanja same kupovine razmotrite nekoliko stavki kako bi ste izabrali pravi model koji će najviše odgovarati vašim potrebama.

Odredite namenu vaše lančane testere

Najvažnije je da prvo razmotrite koje i kakve poslove planirate da obavljate svojom testerom. Da li ćete je koristiti za sečenje manjih grana, orezivanje voćnjaka, ili planirate da njom obarate stabla, presecate debla ili obavljate druge komercijalne poslove. U zavisnosti od odgovora na ovo pitanje okvirno ćete znati koji tip lanca i koja snaga motora će vam biti potrebna.

Opredelite se za snagu motora

Snaga motora će uticati na to koliko brzo i efikasno možete da obavite neki posao. Ukoliko planirate da svoju lančanu testeru koristite u domaćinstvu možda je bolje opredeliti se za modele sa nešto manjom snagom. Ukoliko ćete vašu testeru da koristite za obaranje stabala onda vam svakako treba jači i snažniji motor koji će moći da podnese opterećenje.

Odaberite oblik testere koji vama najviše odgovara

Na prvi pogled može vam se učiniti lako i jednostavno, ali rukovanje lančanom testerom traži određeno znanje i veštinu.

Ukoliko odaberete lančanu testeru koja vam je isuviše teška, vrlo brzo će rad sa njom da prouzrokuje umor, a možda i neku ozbiljniju povredu. Takođe, ukoliko težina testere opterećuje to može da prouzrokuje i smanjenu preciznost tokom rada.

Iz tog razloga najbolje je odabrati model koji je stabilan u rukama i koji odgovara vašim fizičkim predispozicijama.

Tip lanca lančane testere

Kod većine modela lančanih testera lanac ćete shodno poslovima koje obavljate, moći da zamenite. Ukoliko orezujete granje ili sečete živu ogradu, biće vam potreban lanac za sečenje, ali ukoliko sečete drvo većih dimenzija, biće vam potreban lanac za grubo sečenje.

Uz pojedine modele lančanih testera, prilikom kupovine, dobićete različite vrste lanaca.

Dužina vodilice lančane testere

Dužina vodilice odrediće vam dubinu do koje ćete moći da sečete. Ova osobina lančane testere je važna naročito kod profesionalnih modela koji će se najčešće koristiti prilikom presecanja debla ili obaranja stabla.

Svakako imajte na umu da duža vodilica može u velikoj meri da oteža upravljanje pa se ovi modeli testera ne preporučuju početnicima i onima bez iskustva.

Sigurnost na prvom mestu

Prilikom kupovine lančane testere proverite ili zatražite od prodavca da vam proveri sve sigurnosne funkcije koje poseduje model koji birate. To su, na primer, kočnica lanca, sistem protiv povratnog udara i slično. Sve te sigurnosne opcije povećavaju bezbednost rada i štite vas, ali i ljude koji se u to trenutku nalaze u vašoj neposrednoj blizini.

Dostupnost rezervnih delova i održavanje

Redovno održavanje i pravovremeno menjanje dotrajalih i pokvarenih delova predstavlja ključnu stavku kada je radni vek lančane testere u pitanju. Pre kupovine proverite koliko je lako održavanje vašeg modela, da li ćete moći da rezervne delove zamenite sami i da li su rezervni delovi lako dostupni.

Sve ove informacije u velikoj meri će vam pomoći da se odlučite za model lančane testere koji će vama najviše odgovarati.

Edukacija o pravilnom rukovanju

Ukoliko prvi put planirate da koristite lančanu testeru,  biće vam neophodno upoznavanje sa njenim radom. Edukacija o pravilnom rukovanju i bezbednosti biće vam od neprocenjive koristi kada započnete sa radom. Svakako ćete efikasnije koristiti alat, a i izbeći ćete povrede koje mogu da nastanu usled nepoznavanja rada lančane testere.

Posle određenog broja sati rada sa testerom svaki njen deo zahtevaće određenu proveru, popravku i zamenu. Kako da pravilno održavate svoju lančanu testeru pročitajte ovde.