Pretraži sajt
Blog
15.08.2023.

Top 7 lančanih testera

Planirate radove u dvorištu i neophodna Vam je lančana testera? Niste sigurni koji bi model bio najpogodniji i najkorisniji za planirane poslove? U ovom blogu ćete pronaći sve informacije koje su Vam potrebne za pravilan izbor.

Lančane testere spadaju u osnovni vrtni i baštenski alat i predstavljaće idealno rešenje kako biste lakše i brže obavili poslove orezivanja ili pripreme drva za ogrev - poželećete da je imate kao deo svog alata.

Postoji nekoliko važnih elemenata koje bi trebalo da uzmete u obzir prilikom kupovine lančane testere. Na prvom mestu je svakako pogon koji pokreće lančanu testeru.

Kako odabrati najpogodniju lančanu testeru?

Na pitanje kako odabrati lančanu testeru dobićete odgovor ukoliko prepoznate u koju svrhu planirate da je koristite. Postoje tri osnovne vrste lančanih testera i one se dele prema pogonu koji ih pokreće:

Svim ovim lančanim testerama zajednička osobina je što lanac koji se nalazi na obodu testere u stvari nosi male konstrukcije koje služe za rezanje tzv. rezni zub. Takođe sve ove lančane testere pokreće određena vrsta motora koja za izvor energije koristi benzin, električnu energiju ili snagu akumulatorske baterije.

Lančana motorna testera

U zavisnosti od snage motora modela ova vrsta lančane testere može da posluži podjednako za orezivanje u bašti ili voćnjaku ili neke jednostavnije i manje zahtevne zadatke pripreme drva za ogrev ali i kao profesionalni uređaj za obaranje većih debla u šumi.

Lančane motorne testere čiji motori kao gorivo koriste benzin mogu da se podele u tri osnovne grupe:

  • Hobi motorne testere,

  • poluprofesionalne motorne lančane testrere i

  • profesionalne motorne lančane testere.

Motorna testera AGM 5400 predstavlja odličan izbor ukoliko imate dvorište u kome treba povremeno orezivati previše narasle grane. Poseduje antivibracioni sistem. Benzinski dvotaktni motor snage 2.1 kW sa rezervoarom goriva od 0,56l čini je dobrim izborom za svako domaćinstvo.

 

U klasi lančanih motornih testera je i motorna testera Villager VGS 460 S. Ova višenamenska motorna testera predviđena je za rad u svim uslovima. Zbog svoje snage posebno je prikladna za seču drva za ogrev u domaćinstvima, za održavanje voćnjaka kao i za manje zahtevne poslove proređivanja drveća u šumarstvu. Poseduje antivibracioni sistem koji smanjuje naprezanje onoga koji rukuje testerom.

 

Motorna testera Echo CS4310SX je jaka, dugotrajna i jednostavna za rukovanje. Namenjena profesionalnoj upotrebi za intenzivnu seču drveća i potkresivanje grana. Sa motorom od 2,3kW snage tačnije 3.1 KS predstavlja moćan alata kako za profesionalne tako i za sve ostale baštenske radove.

Većina modela lančanih motornih testera pogodni su za korišćenje u svim vremenskim prilikama. Zbog svoje snage pogodne su za rad na velikim deblima i trupcima pa se često mogu naći u rukama profesionalnih drvoseča. Prilikom korišćenja ove vrste testera, imaćete potpunu slobodu kretanja.

Električne lančane testere

Električne lančane testere predstavljaju odličan izbor kada je u pitanju korišćenje u domaćinstvu. Ovaj vrtni i baštenski alat biće odličan izbor kada su u pitanju povremeni poslovi na imanju ili na placu poput pripreme drva za ogrev ili seča grana i stabala manjeg prečnika.

Za razliku od motornih testera čije pogonsko gorivo predstavlja benzin, električne lančane testere koriste struju. Zahvaljujući elektronici koju poseduju, idealan su primer kombinacije veoma male buke koju stvaraju prilikom rada i sjajnih performansi.

Električna testera Villager VET 2440 V predstavlja odličan izbor za rad u domaćinstvu. Tiha i lagana prilikom rada ali precizna, vrlo moćna i pouzdana, izaći će na kraj sa svakim izazovom.  

Model koji predstavlja odlično rešenje kada je skidanje grana u pitanju je električna teleskopska testera Villager VEPS 915. Ova potpuno nova platforma modela motornih testera postiže odlične rezultate kada se upotrebljava za skidanje grana, presecanje drvenastog žbunja i slično. Električna teleskopska testera poseduje antivibracioni sistem koji olakšava rad onome ko je koristi. Velika izlazna snaga takođe je odlika ove vrste električne lančane testere.

Električna testera Oregon 2400W CS1500 predstavlja jedinu električnu testeru na tržištu koja se isporučuje sa PowerSharp sistemom za samooštrenje lanca. Jednostavnim povlačenjem crvene poluge vi ćete naoštriti lanac testere za tri sekunde. Postojanjem ovog sistema lanac na vašoj električnoj testeri nikada više neće biti tup.

Prilikom korišćenja ove vrste testera ne morate stalno da proveravate nivo benzina u rezervoaru. Dovoljno je da električnu testeru povežete na elektro mrežu i krenete sa radom. Takođe, električna lančana testera vam omogućava rad bez izduvnih gasova.

Akumulatorske lančane testere

Akumulatorske lančane testere predstavljaju odličan izbor ukoliko ne želite da bukom ometate komšije a želite da posao obavite u vreme kada vama to odgovara. Zahvaljujući novim tehnologijama akumulatorske baterije imaju produženo vreme trajanja i kratko vreme punjenja tako da su veoma brzo spremne za upotrebu.

FUSE testere predstavljaju izuzetno koristan komad vrtnog i baštenskog alata. Reč je o laganim i svestranim akumulatorskim lančanim testerama koje nalaze širok spektar upotrebe. Lagane i ugodne za korišćenje predstavljaju odličan izbor za izvođenje radova u vašem domu ili radionici.

Jednu bateriju možete koristiti za SVE Fuse uređaje!

Jedna od najznačajnijih krakteristika koje povećavaju komfor prilikom korišćenja, ogleda se u odsustvu kabla za napajanje što garantuje veću slobodu kretanja i fleksibilnost tokom rada.

Rukujte bezbedno svojom lančanom testerom

Prilikom rukovanja bilo kojom lančanom testerom neophodno je poznavanje bezbedonosnih propisa i pravila ponašanja.

  • Pre svega, telo mora da bude uvek stabilno u uspravnom položaju.

  • Testeru ne treba podizati iznad visine ramena.

  • Prednja ručka uvek mora da bude obuhvaćena palcem sa jedne i ostalim prstima sa druge strane. Na taj način testera neće moći da pobegne iz hvata.

  • Ni jedan deo tela ne bi smeo da bude ispred prednje ručke.

Ukoliko se dvoumite i niste sigurni koji model lančane testere treba da odaberete ovde možete pročitati više o tome kako da odaberete najbolju testeru. Sigurni smo da će model za koji se opredelite na najbolji način odgovoriti svim vašim potrebama.